Bitkisel Üretim

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre Malatya 173.389 Hektar sulanan, 218.557 Hektar sulanabilir ve 33.504 Hektar susuz olmak üzere toplam 425.450 Hektar tarım alanına sahiptir. Bununla birlikte ilde 729.551 Hektar mera ve ormanlık alan mevcuttur.

Mevcut üretim verilerine bakıldığında Malatya, sadece kayısı değil, tarla bitkileri ve sebze/meyve üretimi için de oldukça uygun bir iklim ve toprak yapısına sahiptir. Tarıma elverişli yapı, beraberinde, ilin hayvancılık için de oldukça elverişli bir yapıya sahip olduğunun göstergesidir.

Çiftçilerinin büyük bir kısmının kayısı yetiştiriciliği yaptığı ilimizin birçok bölgesi tarla bitkileri üretimi için de oldukça elverişlidir. Büyük bir bölümü sulanabilir ovalarda buğday, nohut, mercimek, mısır, arpa, şekerpancarı ve yonca ekimi yapılmaktadır.

Kayısı üretiminin yaygınlaşması ile tahıl üretiminde azalma gözlenmişse de geniş tarım arazileri tahıl üretimi için oldukça uygundur. Bölgede son yıllarda hayvancılıktaki artışa paralel olarak yem bitkileri üretimi yaygınlaşmaya başlamıştır. Bölgede yer alan Boztepe Barajı, Kapıkaya Barajı, Medik Barajı, Polat Barajı, Sultansuyu Barajı, Sürgü Barajı, Yoncalı Barajıve Çat Barajlarına ek olarak, yapımı tamamlanmak üzere olan Recai Kutan Barajı ile sulanabilen tarım arazisi miktarında büyük ölçüde artış olacaktır.

Zengin su kaynakları ve verimli arazisi ile Malatya, hem mevsimsel sebze üretiminde hem de seracılık bakımından önemli bir potansiyele sahiptir. Özellikle kurutulmuş organik ürünlerin tercih edilmeye başlandığı günümüzde, hem güneşte kurutulmuş sebze üretimi, hem de fırında kurutulmuş sebze üretimi yatırımları için oldukça uygun bir yöredir. Hâlihazırda Malatya ürünlerinin ülkede bazı markalar adı altında yayılması, ilde üretim yapacak firmaları bir adım öteye taşıyacaktır. Üretimi yapılan bazı sebzelerin türleri ve miktarları aşağıdaki gibidir.

 Malatya ili sebze üretimi miktarı

Malatya ekonomisinin can damarı denildiğinde akla ilk gelen ürün tartışmasız kayısı olacaktır. Türkiye’deki 16 milyon kayısı ağacının yaklaşık yarısının bulunduğu Malatya ilinde kayısı ağacı sayısı her geçen yıl artmaktadır. 2013 yılında Ülkemizde üretilen 780.000 ton kayısının yaklaşık olarak 412.000 tonu Malatya’da üretilmiştir. İlimizde çiftçi kayıt sistemine(ÇKS) kayıtlı 40.072 çiftçinin 33.420’si kayısı üretmektedir.  Malatya’da üretilen kuru kayısı miktarı ortalama 100.000 ila 120.000 ton arasındadır. Üretilen kuru kayısının yaklaşık %85 kükürtlü ve kalan %15’lik kısmı gün kurusu olarak piyasaya sürülmektedir. Gün kurusu kayısı iç piyasada tüketilip her geçen yıl talep artmakta iken kükürtlü kuru kayısı dünyanın birçok ülkesine ihraç edilmektedir.

 

Malatya ili meyve üretimi miktarı

Tarımsal üretim alanında TKDK, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, DAP, Ziraat Bankası’nın çeşitli destekleri mevcuttur.

Sektörde faaliyet gösteren başlıca firmalar;

  • AKBAŞ ORGANİK TARIM ÜR.VE GIDA SAN.TİC.LTD.ŞTİ.
  • APRİKO TARIM ÜR. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
  • DİYAR TARIM ÜR. GIDA MAD. PAZ.İNŞ.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.
  • DOĞAN CAN GIDA TARIM ÜR.SAN.TİC.LTD.ŞTİ.
  • ELMAS DIŞ TİCARET A.Ş.
  • ENTEGRE GIDA SANAYİ A.Ş.
  • İMTAD ORGANİK GIDA DOĞAL YÖRESEL ÜRÜNLER SAN. TİC. LTD. ŞTİ.
  • MALATYA ORGANİK TARIM ÜRÜNLERİ SAN. TİC. A.Ş.
  • NİMEKS TARIM ÜRÜNLERİ İTH. İHRACAT PAZ.
  • PAK TARIM ÜR. SAN.TİC.LTD.ŞTİ.
  • SİMEKS TARIM ÜR. SAN. VE TİC.LTD.ŞTİ.
  • TÜRKEL TARIM ÜR. İTH. İHR. SAN. TİC.LTD.ŞTİ.
  • VESTA TARIM ÜR. SAN.TİC.A.Ş.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Kat:2
Battalgazi/ MALATYA

+90 422 322 1555

malatyaydo@fka.gov.tr

Fotoğraflar; İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Mehmet Kelleci